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CONTRIBUTIONS TO POLITICAL PARTIES BY COMPANIES 

 

QUESTION 

 

1095.  SHRI C.P. NARAYANAN:  

 

Will the Minister of CORPORATE AFFAIRS be pleased to state:  

 

(a) whether there are any provisions in the law to govern contributions to political parties by 

companies;   

(b) if so, whether the companies are to show it in the balance sheet presented for audit and to 

various authorities; and  

(c) whether there is any move to end it on the basis of demands made by organisations of 

companies? 

 

ANSWER 

THE MINISTER OF STATE  

(INDEPENDENT CHARGE) 

IN THE MINISTRY  OF CORPORATE AFFAIRS                  (SHRI SACHIN PILOT)                        

 

(a) to (c):- Section 182 of the Companies Act permits companies to contribute amounts, directly 

or indirectly to a political party subject to limitations and disclosure requirements laid down 

therein.  It has recently been clarified that companies making contributions a political party or 

parties through ‘Electoral Trust Companies’ constituted in pursuance of the scheme notified by the 

Ministry of Finance will be required to only reflect the amount contributed by them to an Electoral 

Trust company in its books of accounts.  The Electoral Trust Companies are, however, required to 

indicate the amounts passed on to them to a political party or parties in the manner laid down in 

Section 182(3).  

 

******* 

 

 

 



         


